Jansplein Arnhem - begeleid wonen - Transformatie van een (gedeeltelijk) Rijksmonumentaal kantoorgebouw tot begeleid wonen

info
full screen
×opdrachtgever
mr. G.G.L.F.Th. van Eijl i.s.m. Grow In Life

planlocatie
Arnhem, Sint Jansplein

omvang
22 studio’s begeleid beschermd wonen, een zorgkantoor en een appartement voor de begeleider

planvorming
2014

planrealisatie
2015


Vraagstelling / Plandefinitie

Herbestemming van (de verdiepingen van) een (gedeeltelijk) Rijksmonumentaal pand in het hart van Arnhem tot woonomgeving voor beschermd wonen met minimaal 20 eenheden.Toelichting op het plan

Het gedeeltelijk monumentale pand is bestemmingsplanmatig ‘bezwaard’ met een geluidseis naar aanleiding van de mogelijkheid in de kelder een discotheek te huisvesten. Ondanks het feit dat reeds jaren geen discotheek meer in het pand is ondergebracht was reguliere bewoning (eerste intentie) hierdoor niet mogelijk binnen de vigerende ruimtelike kaders. Op basis van een verbrede studie is gebruik gemaakt van de mogelijkheid maatschappelijke voorzieningen in het pand te huisvesten, waardoor een langdurige bestemmingsplanprocedure niet noodzakelijk bleek. De maatschappelijke invulling betreft een beschermde woonvorm voor bewoners met een hogere GGZ-zorgindicatie.

De voormalige kantoorverdiepingen inclusief de kapverdieping van het monument zijn volledig gestript en voorzien van een nieuwe indeling met 24 eenheden; 22 studio’s voor begeleid wonen, één zorgkantoor (uitgevoerd als studio) en een appartement voor de woonbegeleider op de eerste verdieping van het monument. Hiermee is ruim voldaan aan de minimumeis van 20 eenheden teneinde een sluitende business case te genereren.

Het monumentale deel is van een nieuwe (geïsoleerde) kap voorzien, waarbij in overleg met Monumentenzorg integraal zinken nok- en keperdetails zijn teruggebracht. De volledige inbouw is uitgevoerd in metalstud en voldoet aan de eisen voor inidividuele, zelfstandige wooneenheden. De woonverdiepingen zijn energetisch van binnenuit op het huidige niveau gebracht en integraal voorzien van hedendaagse installaties.
Loading...